7 Eylül 2015 Pazartesi

Vandallık Nedir

Vandallık, akım olarak vandalizm, kasti olarak kişiye ya da kamuya ait bir ürüne(mal,araç...) zarar vermektir. Vandallık yapan kişiye vandal denir. Vandal diye tanımlanan kişi; kırma, parçalama, yok etme, kesme, yakıcı madde atma, boya atma yoluyla sonucunu bilerek, kamunun veya bir başkasının sahiplendiği, önemsediği ve değerli bulduğu bir nesneye zarar verir.

Vandal teriminin çıkış noktası Fransız devrimi sürecinde Henri Grégoire adında bir din adamı tarafından Cumhuriyet Ordusu'nun bazı davranışlarını nitelemek için kullanmasıdır. Henri Grégoire ordunun davranışlarını 455 yılında Roma'yı yağmalayan Cermen soyundan gelen Slav kökenli Vandallar'a benzetmiştir.

Vandalizm erkek bireylerde daha sık görülmektedir. Kadınlarda daha az rastlanmasına karşın, antisosyal kişilik bozuklupu olan genç annelerin eşlerine ve çocuklarına karşı şiddet içeren davranışlarda bulunduğu bildirilmiştir. Özellikle sosyo-ekonomik düzeyi düşük okul çağındaki gençlerde sık karşılaşılmaktadır. 16 ayrı liseden 7340 öğrenci arasında yapılan bir çalışmada, öğrencilerin %5'inde vandalist davranışların gözlendiği bildirilmektedir.


6 Eylül 2015 Pazar

Vikingler

Vikingler veya diğer adıyla Norslar... İskandinavyalı korsan ve tüccar olan bu kavim savaşçı bir halktır. 8 ile 11.yüzyıllar arasında Kuzeybatı Avrupa'da birçok yeri fethetmişler ve gittikleri yerlere kendi kültürlerini de götürmüşlerdir. Vikingler'in yazılı geleneği olmayışı, kültür izlerinin sürülmesini güçleştirmektedir. Yazılı kaynakların zayıflığına ve Batılı kaynaklardaki olumsuz Viking imajına karşılık, arkeolojik veriler, incelikli bir Viking maddi kültürünün varlığına işaret etmektedir.
Sonrasında yerleşik hayata geçmeleriyle çiftçilik ve keşfe yönelmişlerdir. Amerika'ya Kristof Kolomb'dan çok daha önceden ulaşmış olsalar da isimlerini duyuramamışlardır.

Erken dönem İskandinav dillerinde Viking sözcüğünün anlamı ''korsan''dır. Vikingleri oluşturan 2 ana toplum vardır. Varyaglar ve Normanlar'dır.
VARYAGLAR
İsveçli olan Varyaglar doğuya doğru yayılmış, 11.yüzyılda Karadeniz'e, hatta İran'a kadar uzanmışlardı. Bunların çoğu Rusya'da, Novgorod ve Ukrayna'da ise Kiev'e yerleştiler. Barışçı ticaret erbabı olarak ipek karşılığında kürk ve köle alışverişi yaptılar. Bunların içinden Prens Ryurik Hanedanı Rusya'da 16.yüzyıla kadar hüküm sürdü.
NORMANLAR
Normaanlar, Danimarka ve Norveç vikinglerinin Fransa'nın Normandiya bölgesine yerleşmiş ve Fransızca dilini benimsemiş olan kısmıdır.
Danimarkalı ve Norveçli olan Normanlar batıya doğru denizleri fethe giriştiler. Usta gemici ve korkunç savaşçı olan bu insanlar İzlanda'yı, Grönland'ı ve Kanada kıyılarını ele geçirerek sömürgeleştirdiler. Pruvası ejderha başı biçiminde olan, yelkenle ve kürekle yol alan, dibi hemen hemen düz, uzun teknelerin üstünde Büyük Britanya'ya çıktılar, zengin manastırları yağmalayarak, ağır fidyeler alarak her yere korku ve dehşet saldılar. Aynı hızlı akın tekniği anakarada da uygulandı.

Sen ırmağı boyunca denizden yukarı çıkan Normanlar biri 845'te, diğeri 885'te iki kere Paris'e saldırdılar. Luvar vadisi, Bordeaux, Toulouse, Lizbon, Sevilla hatta İtalya bile onların saldırısına uğradı(Robert Guiscard, 11. yüzyılda Sicilya'yı ele geçirecektir). Ragnar ve 911 yılında Rollo, sonraları Normandiya adını alan bölgeye yerleşti ve yüz yıl kadar sonra buradan yola çıkan Fatih William, İngiltere'nin fethine girişti. Vikingler ve Frenk soyundan gelen Normanlar(Fatih William) 11.yy'da Britanya'yı fethetmiş ve İngiltere'nin en güçlü hanedanı olmuşlardır. Norman fethi, Britanya'nın son fethidir.

Valhalla nedir

İskandinav mitolojisinde kahraman olarak ölen savaşçıların ödüllendirilmek için gideceği, sonsuz mutluluğa kavuşacağı Odin'in sarayıdır. Asgard'ın 12 krallığından birisi olan Valhalla, Ragnarok savaşına kadar tanrılara ev sahipliği yapmıştır.
Valhalla bizdeki cennet anlayışından çok farklıdır. Çünkü cennete gitmek için iyi insan olmak gerekirken, Valhalla'ya gidebilmek için cesurca savaş alanında savaşıp ölmüş olmak gerekir. 
kahramanlar zorlu bir mücadelenin ardından öldüklerinde Valhalla'ya getirilirler. Savaş meydanlarında ölenleri taşıma işi Valkyryler'e düşer. Bu savaşçı kadınlar Odin'in hizmetkarlarıdırlar, ancak asıl görevleri savaşlara gözetmenlik yapmak ve kimin ölüp kimin yaşayacağına karar vermektir.
Valhalla'da yapılan ziyafet sofralarının en başında her iki omzundaki kuzgunuyla Odin oturur. Kuzgunlardan biri Huginn(düşünce) ve diğeri Muninn'dir(hafıza). İkisi de dünyadan Odin'e mesaj getirirlerdi.